Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Klimaatscenario's KNMI'14
Correctie KNMI’14 WL-scenario 2085
Het KNMI heeft een inconsistentie ontdekt in de getallen voor het WL-scenario rond 2085. Gebleken is dat de veranderingen voor WL rond 2085, zoals gepubliceerd in mei 2014, hoorden bij een wereldgemiddelde temperatuurstijging van 3,0 °C en niet, zoals vermeld, bij een temperatuurstijging van 3,5 °C.

De getallen voor het WL-scenario rond 2085 zijn per 9 juli 2015 aangepast naar een wereldgemiddelde temperatuurstijging van 3,5°C: De tabel voor 2085 onder "Kerncijfers" op deze website geeft sinds 9 juli 2015 de aangepaste getallen weer. Sinds 1 oktober 2015 is de correctie ook doorgevoerd in:

Momenteel werken we nog aan aanpassing van de volgende onderdelen:

  • Het wetenschappelijk rapport KNMI'14-klimaatscenario's
  • De gegridde dataset voor de KNMI'14-klimaatscenario’s

Gevolgen
  • De gemiddelde temperatuurstijging voor Nederland is in het gecorrigeerde WL-scenario maximaal 0,5°C hoger, de gemiddelde neerslag verandert maximaal 2% meer (jaar- en seizoensgetallen).
  • De correcties betreffen alleen temperatuur, neerslag, zonnestraling, verdamping en daarmee samenhangend droogte. De getallen voor zeespiegel, wind en luchtvochtigheid zijn in het gecorrigeerde WL-scenario hetzelfde gebleven (deze variabelen waren al wel op de correcte mondiale temperatuurstijging gebaseerd of daar niet gevoelig voor).
  • De getallen voor de andere scenario’s zijn niet veranderd. De aanpassingen hebben nagenoeg geen gevolgen voor de bandbreedte die door de vier scenario’s rond 2085 wordt weergegeven.

In geval van vragen, kunt u contact opnemen met het KNMI.